Gå direkt till innehåll
Ylva Svedenmark och Kristin Tallbo, hållbarhetsstrateger Adda Inköpscentral är två av årets talare på konferensen BioDriv Tinget.
Ylva Svedenmark och Kristin Tallbo, hållbarhetsstrateger Adda Inköpscentral är två av årets talare på konferensen BioDriv Tinget.

Pressmeddelande -

Så upphandlas hållbara fordon

En elbil bidrar till minskade koldioxidutsläpp, men påverkan på människor och miljö i tillverkningsleden kan vara riktigt stora och svåra att rätta till. På BioDriv Tinget den 1 december berättar Adda Inköpscentral mer om hur det går att kravställa och följa upp hållbara leveranskedjor för fordon.

Från råvara till ett färdigt fordon är tusentals leverantörer involverade. Risker för negativ påverkan på mänskliga rättigheter förekommer i hela leveranskedjan men är särskilt stora i utvinningen av råvaror och mineraler, exempelvis litium, nickel och kobolt som används i stora mängder elbilsbatterier. Riskerna är allvarliga och inkluderar barnarbete, tvångsarbete och tvångsförflyttningar.

– UNICEF har uppskattat att minst 40 000 barn jobbar i gruvorna i södra Kongo, där det mesta av världens kobolt utvinns. Även miljöförstöringen är omfattande, säger Ylva Svedenmark, hållbarhetsstrateg på Adda Inköpscentral.

– Det är jätteviktigt att vi som upphandlar fordon kravställer att våra leverantörer och biltillverkarna tar ansvar i dessa frågor. Vi visar att vi vill ha schyssta fordon hela vägen, säger Kristin Tallbo, hållbarhetsstrateg på Adda inköpscentral.

    Är du nyfiken på hur Adda arbetar med socialt ansvar kopplat till fordon? Då är det hög tid att boka plats på BioDriv Tinget den 1 december. I år går konferensen av stapeln på Nalen i Stockholm samt digitalt, båda alternativen är kostnadsfria. Läs mer här.

    Om BioDriv Tinget
    BioDriv Tinget är den årliga mötesplatsen och kunskapskällan för omställningen till fossilfria transporter i östra Mellansverige och Stockholmsregionen. Dagen utgör en del i projektet Fossilfritt 2030 som kraftsamlar sex länsstyrelser, sex regioner och ett fyrtiotal kommuner i transportsektorns omställning.

    Kontakt
    Josefin Holmgren
    Kommunikatör BioDriv Öst
    0767–80 66 99
    josefin.holmgren@biodrivost.se

    Ämnen

    Kategorier

    Regioner


    BioDriv Öst är en icke vinstdrivande samverkansorganisation som samlar sex län i östra Mellansverige och Stockholmsregionen i arbetet för en fossilfri transportsektor och en hållbar regional utveckling. Nätverket Biogas Öst arbetar för att främja utvecklingen av biogas i regionen.

    Media Content Panel
    Bild_pm_Ylva_Kristin.jpg
    Bild_pm_Ylva_Kristin.jpg
    Licens:
    Medieanvändning
    Filformat:
    .jpg
    Storlek:
    4000 x 2250, 1,22 MB
    Ladda ner

    Relaterat innehåll

    Sven Hunhammar, utredare för Utfasningsutredningen är en av årets talare på konferensen BioDriv Tinget.

    Ställ frågor om Utfasningsutredningen på BioDriv Tinget

    Hur ska ett Sverige utan fossila drivmedel se ut och vilka styrmedel behövs för att nå dit? Anmäl dig till BioDriv Tinget den 1 december för att höra utredaren Sven Hunhammar presentera arbetet och Utfasningsutredningens förslag.

    Cecilie Lind, vd Avfall Norge är en av årets talare på konferensen BioDriv Tinget.

    Elbilslandet Norge riggar för satsning på biogas

    Stortinget i Norge beslutade i våras att ge regeringen i uppdrag att undanröja kvarstående hinder för biogasproduktion. Bland annat innebär det att biogasfordon ska betraktas som nollutsläppsfordon i likhet med vätgas- och elfordon. På BioDriv Tinget den 1 december berättar Avfall Norge om förslaget och arbetet med implementeringen.

    Tillsammans driver vi omställningen till fossilfrihet!

    BioDriv Öst förenklar omställningen till fossilfria transporter och en hållbar regional utveckling. Genom expertstöd och samverkan får offentlig sektor och företag hjälp att nå sina hållbarhetsmål. Organisationen är icke vinstdrivande och arbetar med alla fossilfria drivmedel. Verksamheten omfattar allt från strategiska frågor till konkreta insatser.

    BioDriv Öst

    Kungsgatan 28
    753 21 Uppsala
    Sverige