Gå direkt till innehåll
Företaget Toyota Material Handling i Mjölby har minskat sitt klimatavtryck genom flytande biogas i en ny fossilfri produktionsprocess samt i biogasdrivna interna och regionala transporter.
Företaget Toyota Material Handling i Mjölby har minskat sitt klimatavtryck genom flytande biogas i en ny fossilfri produktionsprocess samt i biogasdrivna interna och regionala transporter.

Pressmeddelande -

Biogasen kan minska koldioxidutsläppen inom industrin

Betydande mängder fossila bränslen inom industrin i Mälardalsregionen skulle kunna ersättas med biogas när industrin måste uppnå skärpta EU-krav. Det visar en ny kartläggning från BioDriv Öst. Men det finns flera hinder i vägen.

Inom industrin i Mälardalsregionen finns cirka 9 TWh fossila bränslen. Allt kan inte ersättas med biogas på grund av praktiska, tekniska eller ekonomiska utmaningar, men betydligt fler industrier borde undersöka en omställning till biogas som en del i sitt hållbarhetsarbete. Det skriver BioDriv Öst i en rapport som även presenterar möjliga distributionslösningar för leverans av biogas till industrier.

Syftet med kartläggningen var att undersöka potentialen för att använda biogas inom industriella anläggningar i Uppsala, Västmanlands, Södermanlands, Örebro, Stockholms och Östergötlands län.

– Rapporten visar att det finns en stor potential för ökad biogasanvändning inom industrin i våra sex län, säger rapportförfattaren Jonna Söderberg.

Trots en lovande utveckling inom industrisektorn behöver dock biogasen växa inom transportsektorn under många år framöver. I dag används majoriteten av biogasen i kollektivtrafiken, men när allt fler fordon elektrifieras minskar marknaden för biogas där.

– Vi måste satsa mycket på biogas i vägtransporter nu för att kunna ha kvar en biogasproduktion när det väl finns bättre styrmedel och efterfrågan på plats inom industri och sjöfart. En ökad användning i vägtransportsektorn här och nu är en förutsättning för ökad användning inom industri och sjöfart på sikt, säger Björn Isaksson, drivmedelsstrateg på BioDriv Öst.

Just nu revideras i stort sett all energi- och klimatpolitik inom EU. I juli presenterade EU-kommissionen det mest omfattande klimatpaketet någonsin, Fit for 55. I detta förslag ska majoriteten av utsläppsminskningen bäras av industrin. Svensk biogasproduktion kan spela en stor roll i att uppnå klimatmålen, inte minst nu när regeringen i samband med höstbudgeten aviserade ett stöd för biogasproduktion fram till år 2040.

Men det finns flera hinder i vägen som riskerar att försvåra en ökad biogasproduktion. I samband med implementeringen av ett nytt EU-direktiv har Sveriges regering föreslagit en ändring av den svenska miljöbilsdefinitionen, som skulle minska efterfrågan på biogas (promemoria Genomförande av ändringar i direktivet om miljökrav vid upphandling av bilar och vissa kollektivtrafiktjänster). Sveriges miljöbilsdefinition behöver dock inte ändras för att uppfylla det föreslagna EU-direktivet och slående många av remissinstanserna har varit kritiska till förslaget.

Med effektiva distributionslösningar, ett konkurrenskraftigt pris samt ett ökat hållbarhetsintresse blir industrin ett lovande kundsegment för regionens biogasproducenter i framtiden. Men för att biogasproducenterna ska överleva till dess behövs en fortsatt efterfrågan inom vägtransporterna. På så sätt kan biogasproduktionen fortsätta att leverera samhällsnytta i form av förnybar energi, fossilfri växtnäring, en cirkulär ekonomi, regional näringslivsutveckling och stärkt krisberedskap.

Rapporten "Biogasens potential inom industriella verksamheter i Mälardalsregionen" kan läsas i sin helhet här.

Kontakt
Björn Isaksson
Projektledare och drivmedelsstrateg, BioDriv Öst
0768 – 19 52 82
björn.isaksson@biodrivost.se

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


BioDriv Öst är en storregional samverkansorganisation som kraftsamlar sex län i östra Mellansverige och Stockholmsregionen i arbetet för en fossilfri transportsektor och en hållbar regional utveckling. Nätverket Biogas Öst arbetar för att främja utvecklingen av biogas i regionen.

Tillsammans driver vi omställningen till fossilfrihet!

BioDriv Öst förenklar omställningen till fossilfria transporter och en hållbar regional utveckling. Genom expertstöd och samverkan får offentlig sektor och företag hjälp att nå sina hållbarhetsmål. Organisationen är icke vinstdrivande och arbetar med alla fossilfria drivmedel. Verksamheten omfattar allt från strategiska frågor till konkreta insatser.

BioDriv Öst

Kungsgatan 28
753 21 Uppsala
Sverige