2014-11-25 16:33Pressmeddelande

Viktiga biogasinsatser uppmärksammas på BiogasTinget

null

Den 3 december är det dags för det femte BiogasTinget – en heldag i biogasens tecken på Nalen i Stockholm. Temat för i år är förnybart i framkant och under dagen kommer bland annat årets Biogasutmärkelse att delas ut till en person, organisation eller företag som gjort viktiga insatser för biogasens utveckling.

Biogas Öst bjuder för femte året i följd in till BiogasTing på Nalen i Stockholm. En lång rad spännande presentationer samt paneldiskussion om framtiden för biogasen (och övriga biodrivmedel) under ny röd-grön regering utlovas. Under dagen delas också årets Biogasutmärkelse ut till en person, organisation eller företag som betytt något extra för biogasens utveckling. Bland de inkomna nomineringarna återstår nu tre kandidater till årets utmärkelse:

Biototal. Biototal arbetar för hållbara kretsloppslösningar mellan stad och land och verkar mellan biogasproducenter och användare av biogödsel. Biototal har starkt bidragit till att förbättra avsättningen för biogödseln – en ack så viktig del i en långsiktigt lönsam biogasbransch.

Västerås Lokaltrafik (VL). VL kör stads- och regiontrafiken i Västmanlands län och har under många år varit en hängiven biogasanvändare. Idag har VL högst andel gasbussar av alla län i Sverige, men man nöjer sig inte med det utan vill ständigt ligga i framkant och bidra till nya lösningar.

Mats Gustafsson/MMG Konsult. Mats är lantbrukare och ”biogaskonsult” med bas i Jämtland. Förutom en egen biogasanläggning hemma på gården har Mats också levererat lösningar till en rad andra lantbrukare, främst i norra Sverige, och visat att småskalig gårdsbiogas kan fungera för de flesta.

– Vår önskan är att detta ska bidra till att föra biogasutvecklingen framåt genom att uppmuntra och inspirera aktörer i branschen som genomfört föredömliga initiativ för biogasens utveckling lokalt, regionalt eller nationellt, säger Andreas Porswald, ordförande i Biogas Öst.

Biogasutmärkselen har instiftats av Biogas Öst och delas i år ut för tredje gången. Juryn utgörs av styrelsen för Biogas Öst. Föregående pristagare är Per Ankersjö (C), tidigare miljöborgarråd i Stockholms stad, samt Biogasbolaget (tidigare Karlskoga Biogas) och senior advisor Tommy Thalbäck.

Kontakt:
Jonas Forsberg
Projektledare, Biogas Öst
070-271 87 37
jonas.forsberg@biogasost.se


Om BioDriv Öst

BioDriv Öst är en icke vinstdrivande samverkansorganisation som samlar sex län i östra Mellansverige och Stockholmsregionen i arbetet för en fossilfri transportsektor och en hållbar regional utveckling. Organisationen verkar i ett triple helix-perspektiv och för samman över 40 aktörer från offentlig sektor, näringsliv och akademi. Nätverket Biogas Öst arbetar för att främja utvecklingen av biogas i regionen.