För första gången ska priset Upphandlingsnyckeln delas ut. Syftet är att uppmärksamma organisationer eller företag som gjort viktiga insatser för att främja fossilfria transporter i sina upphandlingar. Nu offentliggör BioDriv Öst årets tre nominerade.
– Miljökrav på fordon och drivmedel i transportintensiva upphandlingar är en av nycklarna i omställningen till en hållbar transportsektor. Med Upphandlingsnyckeln vill vi bidra till inspiration och lyfta fram offentliga och privata transportköpare i Sverige som tar vara på möjligheten att använda sina upphandlingar som verktyg för en hållbar utveckling, säger Tobias Arvidsson, styrelseordförande i BioDriv Öst.
Pristagaren utses av styrelsen i BioDriv Öst Ideell Förening. Den som får priset ska vara en person, en organisation eller ett företag som med upphandling som verktyg har bidragit till en hållbar omställning till fossilfria drivmedel och som visat på goda exempel för andra att följa. Insatserna kan ha skett på olika nivåer.
Årets nominerade är:
I över tio års tid har expert- och samverkansorganisationen BioDriv Öst hjälpt offentliga aktörer och företag i deras upphandlingsarbete.
– Det har nog aldrig varit så viktigt som nu att ta vara på den drivkraft som kan finnas i exempelvis en kommuns, en regions eller ett företags upphandlingar. Genomtänkta krav har potential att göra stor skillnad för en stärkt krisberedskap. Och med en låg reduktionsplikt får miljökrav på drivmedel ännu större betydelse för klimatet, säger Beatrice Torgnyson Klemme, VD på BioDriv Öst.
Upphandlingsnyckeln kommer att delas ut den första onsdagen i december varje år, i samband med konferensen BioDriv Tinget.
– Nu ser jag fram emot BioDriv Tinget den 4 december på Nalen i Stockholm. Då får vi nämligen reda på vem vinnaren är, säger Beatrice Torgnyson Klemme.
Motiveringarna lyder:
Eskilstuna kommun
Eskilstuna kommun är ett föredöme i transportomställningen, inte minst genom sitt arbete med upphandling. Med en strukturerad analys av upphandlade transporter prioriteras nu arbetet med kravställning och marknadsdialog till de uppdrag där insatserna gör störst nytta. Eskilstuna har dessutom ökat sina insatser på den viktiga uppföljningen! Och för att förenkla och förtydliga finns nu interna vägledningar för hela kommunkoncernen. Därigenom blir de en enad kraft som underlättar och möjliggör för det regionala näringslivet att ställa om och investera i fossilfri tankning och laddning! Dessutom delar sörmlänningarna frikostigt med sig av både arbetsmetoder och resultat. Eskilstuna kommun visar att omställningen börjat för länge sedan – och att det offentliga är en viktig drivkraft!
Trafikverket i samverkan med Stockholm, Göteborg och Malmö
Trafikverket har i samverkan med landets tre storstäder Stockholms, Göteborgs och Malmö Stad greppat taktpinnen i den gröna omställningen. Under 2024 har de beslutat om och börjat tillämpa nya miljökrav för entreprenadupphandlingar. Klimatkraven som är en del av miljökraven har skärpts rejält jämfört med tidigare! Nu är det minst 50 procent förnybart drivmedel som gäller år 2024, med en stegvis ökning upp till 100 procent år 2030. Dessutom ställs krav på en viss andel nollutsläppsfordon, som framsynt definieras som el- eller biogasfordon. Med de nya miljökraven höjer dessa fyra aktörer ribban för hela entreprenadbranschen! Stockholms stad har dessutom visat att kraven är en golvnivå, där de i flera upphandlingar redan gått ännu längre och ställt krav på 100 procent fossilfritt. Tack vare de gemensamma miljökraven blir nu bygge efter bygge viktiga pusselbitar i omställningen till ett fossilfritt samhälle!
Dagab Inköp & Logistik AB
Näringslivets kraft i omställningen är enorm – något som Dagab och Daniel Benett, utvecklingschef för Transport, verkligen har tagit fasta på. Med passion och engagemang har Daniel fått med alla upphandlade externa åkerier på Dagabs fossilfria resa. Vid årsskiftet 2025/2026 blir samtliga upphandlade transporter helt fossilfria! Den egna flottan når målet redan 2024/25 och där är det el- och biogasfordon som gäller. Men arbetet slutar inte här. Resan framåt kommer att innebära tät uppföljning, noggrann kontroll och stort förtroende. Tack vare Daniels insats styr Dagab mot en grönare morgondag för hela branschen!
Om BioDriv Tinget
Upphandlingsnyckeln delas ut i samband med BioDriv Tinget, en årligen återkommande konferens om det allra senaste inom transportsektorns omställning till fossilfrihet och ett tillfälle för offentlig sektor och näringsliv att mötas. Konferensen går av stapeln på Nalen i Stockholm (och digitalt) första onsdagen i december varje år. Därmed är det den 4 december som gäller denna gång. Konferensen är kostnadsfri och en del av projektet Fossilfritt 2030.
Vill du delta i konferensen? Klicka här för att läsa mer och för anmälan. Sista anmälningsdag är den 30 november för deltagande på plats.
Kontakta
Beatrice Torgnyson Klemme, VD BioDriv Öst
0733-97 06 25
beatrice.torgnyson@biodrivost.se
Om projektet Fossilfritt 2030
Fossilfritt 2030 är ett storregionalt projekt som underlättar näringslivets omställning och investeringar genom strategiska insatser i offentlig sektor. Insatserna bidrar bland annat till en större regional marknad och infrastruktur för fossilfria drivmedel, minskade kostnader och stärkt krisberedskap. Projektet finansieras av EU:s regionalfond via Tillväxtverket och av projektdeltagarna. Projektet drivs av BioDriv Öst. Läs mer här.
BioDriv Öst förenklar omställningen till fossilfria transporter och en hållbar regional utveckling. Genom expertstöd och samverkan får offentlig sektor och företag hjälp att nå sina hållbarhetsmål. Organisationen är icke vinstdrivande och arbetar med alla fossilfria drivmedel. Verksamheten omfattar allt från strategiska frågor till konkreta insatser.