2021-12-01 12:17Pressmeddelande

Hagelsrums Biogas tilldelas Biogasutmärkelsen 2021

Jens Holm (V), ordförande Trafikutskottet (till höger i bild) delar ut biogasutmärkelsen till Hagelsrums Biogas. På plats för att motta priset var Tom Birgersson.Jens Holm (V), ordförande Trafikutskottet (till höger i bild) delar ut biogasutmärkelsen till Hagelsrums Biogas. På plats för att motta priset var Tom Birgersson.

Vinnaren av Biogasutmärkelsen 2021 är Hagelsrums Biogas. Detta tillkännagavs vid konferensen BioDriv Tinget 2021 under onsdagen. Hagelsrums Biogas tilldelas utmärkelsen för att ha gett prov på både stort mod och fantastisk handlingskraft. Familjeföretaget har inte bara upprättat ett cirkulärt system för rötning av lantbrukets gödsel utan också etablerat fem gastankställen i regionen!

Svensk biogas spelar en nyckelroll i omställningen till ett hållbart och cirkulärt samhälle. För att stödja utvecklingen i Sverige utser styrelsen i BioDriv Öst Ideell Förening årligen en pristagare till Biogasutmärkelsen. Utmärkelsen delas ut till en person, organisation eller företag som gjort betydande insatser för biogasens utveckling.

Hagelsrums Biogas har utsetts till pristagare tack vare familjeföretagets stora initiativförmåga och handlingskraft när de storsatsat på lantbruksbaserad biogasproduktion. Därmed har de bidragit till att stärka biogasens roll både lokalt, regionalt och nationellt.

Styrelsens motivering lyder:På Hagelsrums gård i småländska Målilla har familjen Birgersson under de senaste åren visat på stort mod och fantastisk handlingskraft genom en storsatsning på biogas. Med hjälp av gårdens 650 mjölkkor som bas har Hagelsrums Biogas upprättat ett cirkulärt system där rötning av lantbrukets gödsel skapar stor samhällsnytta. När rollen som biogasproducent inte var tillräcklig satte familjeföretaget spaden i den småländska myllan och etablerade fem gastankställen i fyra olika kommuner. Lantbruksföretagets initiativförmåga är en nyckel till att såväl kommuner, Region Kalmar län, företag och privatpersoner runt om i länet i dag kan tanka och efterfråga biogas!”

Övriga nominerade till årets biogasutmärkelse var ICA och Region Kalmar län.

Jens Holm (V), ordförande i Trafikutskottet, deltog i BioDriv Tinget för att tillkännage vinnaren av utmärkelsen.

– De nominerade aktörerna visar att biogasen är en växande och viktig pusselbit i omställningen till fossilfrihet. Bredden på årets nominerade är ett tydligt exempel på att biogasen är för alla och något för både de små och stora aktörerna att satsa på, säger Jens Holm.

BioDriv Tinget är den årligt återkommande konferensen för omställningen till fossilfria transporter i östra Mellansverige och Stockholmsregionen. Konferensen arrangeras av den regionala samverkansorganisationen BioDriv Öst och genomfördes i år den 1 december som en del av projektet Fossilfritt 2030.

Kontakt
Beatrice Torgnyson Klemme
Vd BioDriv Öst
0733 – 97 06 25
beatrice.torgnyson@biodrivost.se


Om BioDriv Öst

BioDriv Öst är en icke vinstdrivande samverkansorganisation som samlar sex län i östra Mellansverige och Stockholmsregionen i arbetet för en fossilfri transportsektor och en hållbar regional utveckling. Organisationen verkar i ett triple helix-perspektiv och för samman över 40 aktörer från offentlig sektor, näringsliv och akademi. Nätverket Biogas Öst arbetar för att främja utvecklingen av biogas i regionen.