2022-06-09 09:20Pressmeddelande

Företag testar eldrift i hela Örebro län

Cykeltek och Degernäs camping har testat en eldriven transportbil. På bild: Kevin Mercer, grundare Cykeltek och Veronica Sigfridsson, ansvarig Degernäs Camping.
Cykeltek och Degernäs camping har testat en eldriven transportbil. På bild: Kevin Mercer, grundare Cykeltek och Veronica Sigfridsson, ansvarig Degernäs Camping.

I ett samarbete med BioDriv Öst och Hedin Bil har fyra företag i Örebro län testat en eldriven transportbil. I BioDriv Östs projekt Transportutmaningen undanröjs hinder för att ställa om till fossilfrihet. Alla företag ser potential att eldrift skulle fungera i den egna verksamheten redan idag eller inom en nära framtid.

– Det är väldigt roligt att kunna erbjuda företag möjligheten att testa fordon på el. Alla förnybara alternativ behövs i omställningen om vi ska nå målet om 70 procent minskade utsläpp till 2030 och där är el ett viktigt drivmedel, säger Felix Ek, projektledare för Transportutmaningen och sakkunnig fordon och drivmedel på BioDriv Öst.

Under april och maj testade företagen Cykeltek, Degernäs Camping, Jetpak Örebro och Budpartner en eldriven Citroën e-Jumpy. Genom ett samarbete med BioDriv Öst och Hedin Bil får företag möjlighet att testa eldrift i deras dagliga verksamhet. Under veckorna har bilen testats i campingverksamhet, som rullande cykelverkstad och i budverksamhet. Erfarenheterna från testveckorna är övervägande positiva och har delats av företagen i sociala medier under hashtagen eldriv.

– Bilen som vi testade hade det mindre batteriet men har ändå fungerat bra i vår verksamhet. Vi ser fram emot att kunna testa fler eldrivna alternativ framöver för att jämföra inför våra kommande inköp av elbilar, säger Hassan Abou el Hassan, franchiseansvarig vid Jetpak Örebro.

– Bilen passade oss bra. Den utrustning som behövde komma ut till stugorna fick plats och räckvidden var lagom lång för både våra korta och längre sträckor. Något som många av de som testade bilarna uppmärksammande var hur tyst bilen går vilket är ett extra stort plus då många gäster sover när vi påbörjar vår arbetsdag, säger Veronica Sigfridsson, ansvarig för Degernäs Camping.

– Ett väldigt bekvämt och lättkört fordon. Testet har gjort oss säkrare på att eldrift kommer vara en del i vår framtid. När vi köper en elbil kommer den vara av en större modell eftersom vi behöver ha väderskydd när vi är ute och reparerar cyklar, säger Kevin Mercer, grundare av Cykeltek.

– Det har varit väldigt värdefullt att ha fått testa ännu ett eldrivet fordon för att kunna jämföra olika märken och modeller. Elektrifieringen går fort och vi hoppas att kunna elektrifiera en betydande del av inte bara den lokala distributionen utan även den regionala distributionen inom en snar framtid, säger Martin Carlsson, vd på Budpartner.

Inom projektet Transportutmaningen samarbetar BioDriv Öst med Hedin Bil kring utlåning av eldrivna lätta lastbilar. Samarbetet är viktigt för att slå hål på de myter som fortfarande finns kring framförallt el- och biogasbilar; som att det inte finns några fordon, att det inte fungerar praktiskt i verksamheten och att det är mycket dyrare att köra på el eller biogas.

– Vi på Hedin Bil har ett brett utbud av bilmärken hos oss och vi ser nu hur de allra flesta börjar erbjuda både personbilar och transportbilar i elutförande. Vi ser väldigt positivt på den utvecklingen och vill såklart vara med och sprida kunskap om både fordonsutbud och kostnadsbild, säger Arman Dadmand, transportbilssäljare på Hedin Bil.

Om Transportutmaningen:
Transportutmaningen är ett projekt i sex län i östra Mellansverige som finansieras av BioDriv Öst och Naturvårdsverket via Klimatklivet. Projektet syftar till att påskynda transportsektorns omställning till förnybara alternativ och vänder sig till företag som söker stöd och rådgivning i sin omställning. Som en del i projektet inspireras även aktörer att anta Fossilfritt Sveriges Transportutmaning.

För mer information, kontakta gärna
Felix Ek
Projektledare BioDriv Öst
felix.ek@biodrivost.se
0790 – 77 51 52

Arman Dadmand
Transportbilssäljare Hedin Bil
arman.dadmand@hedinbil.se
018 – 56 10 31

Hassan Abou el Hassan
Franchiseansvarig Jetpak Örebro
hassan.hassan@jetpak.se
0707 – 19 73 82

Veronica Sigfridsson
Ansvarig Degernäs Camping
vdegernascamping@gmail.com
0586 – 44 999

Kevin Mercer
Grundare Cykeltek
kevin@cykeltek.se
0735 – 15 05 44

Martin Carlsson
Vd Budpartner
martin.carlsson@budpartnersweden.se
019 – 20 92 52


Om BioDriv Öst

BioDriv Öst förenklar omställningen till fossilfria transporter och en hållbar regional utveckling. Genom expertstöd och samverkan hjälper vi offentlig sektor och företag att nå sina hållbarhetsmål. Vi är icke vinstdrivande och jobbar med allt från strategiska frågor till konkreta insatser.

Relaterad media