Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

  • Nya möjligheter för flytande biogas ska undersökas

    Biogas är en mångsidig förnybar energikälla men störst nytta anses den göra då diesel ersätts i tunga fordon. Flytande biogas (LBG) är en möjlighet för tunga fordon, men hittills har begränsad marknadsutbyggnad och höga produktionskostnader bromsat utvecklingen. I ett nytt projekt ska JTI, SLU, BioMil, SBI och Biogas Öst testa och analysera ny teknik för mer kostnadseffektiv LBG-produktion.

  • Så ska fler kommuner få biogastankställen

    År 2030 ska den svenska fordonsflottan vara fossiloberoende. Sverige har kommit en bra bit på vägen i ett internationellt perspektiv, men möjligheterna att tanka ”grönt” skiljer sig trots det markant åt inom Sveriges gränser. I ett nytt ERUF-finansierat projekt ska Biogas Öst stödja utvecklingen av fler biogas-tankställen i små och medelstora kommuner i östra Mellansverige.

  • Från lokalt till globalt – ta med biogasen till förhandlingsbordet i Paris!

    Sverige är världsledande på produktion av biogas från lokalt avfall för användning i transportsektorn – den enskilt största delen av klimatutmaningen. Genom att leda utvecklingen och inspirera andra kan även ett litet land påverka det globala klimatarbetet. Ta med det svenska ”biogasundret” till förhandlingsbordet vid COP21 i Paris!

  • Biogasutmärkelsen 2015 – och de nominerade är…

    Den 2 december är det dags för det sjätte årliga BiogasTinget – en heldag i biogasens tecken på anrika Nalen i Stockholm. Vid BiogasTinget kommer bland annat årets Biogasutmärkelse att delas ut till en person, organisation eller företag som gjort viktiga insatser för biogasens utveckling. Boka Din plats idag!

  • 72 miljoner till biogas i Sörmland

    Två nya lantbruksbaserade biogasanläggningar, en i Strängnäs och en i Stigtomta utanför Nyköping, kan nu bli verklighet tack vare att Naturvårdsverket har beviljat satsningarna lokala klimatinvesteringsmedel. Tillsammans kan biogasanläggningarna reducera koldioxidutsläppen med 25 500 ton årligen och förse 220 bussar eller 8000 personbilar med lokalproducerat förnybart drivmedel.

  • Seminarium: Biogas - Sveriges gåva till klimatmötet i Paris

    Vad kan du om världens smartaste drivmedel? Den 14 oktober arrangeras ett seminarium i Stockholm för journalister och politiker. Kom och få inspiration till nyhetsartiklar och politik för en fossilfri cirkulär ekonomi.

  • Biogas – Sveriges gåva till klimatmötet i Paris

    Vad kan du om världens smartaste drivmedel? Den 14 oktober arrangeras ett seminarium i Stockholm för journalister och politiker. Kom och få inspiration till nyhetsartiklar och politik för en fossilfri cirkulär ekonomi.

  • Biogasens samhällsnyttor under lupp i nytt projekt

    Biogasen antas bidra med en rad olika samhällsnyttor – utöver att vara en förnybar energikälla – men vilka är dessa och hur kan vi mäta och värdera dem? Det ska preciseras i ett nytt projekt under ledning av Biogas Öst i samarbete med övriga regionala biogasorganisationer och Energigas Sverige.

  • Benchmarking av matavfallshantering för ökad miljönytta

    Att framställa biogas ur matavfall ger stora miljö- och klimatvinster. Separat sortering av matavfall blir allt vanligare och i Biogas Östs region är 87 % av kommunerna igång – klart över Sverigesnittet på 68 %. I Biogas Östs nya databas visar vi hur kommunerna i östra Mellansverige tar sig an matavfallet som resurs och vilka mål, insamlingssystem och behandlingsmetoder som används.

  • Vad är hållbara klimatnyttiga biodrivmedel egentligen värda?

    För att möta transportsektorns framtida behov av förnybara drivmedel kommer alla hållbara alternativ – biogas, biodiesel, el, vätgas, etanol med fler – att behövas. Vi har inte råd att bortse från någon möjlig lösning. Mångfald är nyckeln till framgång, men vad är hållbara klimatnyttiga biodrivmedel egentligen värda?

  • Tuffast utsläppskrav inte alltid bäst

    Biogas Öst och BioMil har i ett gemensamt projekt studerat tillståndsvillkor och luktförekomster vid biogasanläggningar samt tillståndsvillkor och metanutsläpp från restgas vid uppgradering av biogas. Studien visar att formuleringar i tillståndsvillkoren varierar kraftigt för olika biogasanläggningar, men att de tuffaste utsläppskraven inte alltid ger störst klimatnytta totalt sett.

Visa mer